STIPENDIJE ZA STUDIJ NA CENTRAL EUROPEAN UNIVERSITYJU

Institut za razvoj obrazovanja, ovlašteni predstavnik Central European Universityja (CEU) za Hrvatsku, objavljuje da je raspisan natječaj za stipendije i upis na studij na CEU za akademsku godinu 2011./12. CEU je sveučilište za diplomsko (Master) i poslijediplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih znanosti te zaštite okoliša i matematike. Smješten u samom srcu Europe, u Budimpešti, CEU nudi isključivo programe na engleskom jeziku, te potpunu i/ili djelomičnu financijsku potporu za studij. Novi natječaj objavljen je na internetskom portalu www.stipendije.info.
U proteklih 10 godina prosječno oko 20 hrvatskih studenata godišnje studira na različitim studijskim programima na CEU. U akademskoj godini 2009./10. na CEU je studiralo 1755 studenata iz više od 100 zemalja diljem svijeta, među kojima je bilo 39 hrvatskih studenata, što studijsko iskustvo na CEU čini izrazito međunarodnim.
Central European University kroz razne oblike financijske potpore podupire veliku većinu svojih studenata na diplomskoj razini studija. Također, gotovo 90% doktorskih kandidata ovog sveučilišta prima potpunu stipendiju za svoj studij. Potpune stipendije pokrivaju troškove programa, smještaja, zdravstvenog osiguranja te osiguravaju mjesečni džeparac za preostale životne troškove. Tijekom studija studenti se mogu prijaviti za dodatnu potporu u svrhu usavršavanja, putovanja ili istraživanja.
CEU kvalificiranim i sposobnim studentima otvara mogućnost za razvoj karijere na međunarodnoj razini – u međunarodnim organizacijama, vladama, nevladinim organizacijama te u brojnim drugim institucijama privatnog ili javnog sektora. Čak 90% studenata ovog sveučilišta zapošljava se unutar dva mjeseca od stjecanja diplome. Stariji diplomandi sveučilišta danas obnašaju dužnosti na visokim pozicijama u institucijama poput UN-a, World Bank, Bank of England ili prestižnim sveučilištima poput Oxforda i Harvarda.
Sveučilište je akreditirano u SAD-u i u Mađarskoj te dodjeljuje akademske titule iz sljedećih područja: Economics (MA, PhD), Environmental Sciences and Policy (MS, PhD), Gender Studies (MA, PhD), History (MA, PhD), International Relations and European Studies (MA), Legal Studies (LLM, MA, SJD), Mathematics and its Applications (MS, PhD), Medieval Studies (MA, PhD), Nationalism Studies (MA), Philosophy (MA, PhD), Political Science (MA, PhD), Public Policy (MA), Sociology and Social Anthropology (MA, PhD).
 Rokovi  za prijavu:
•    3. siječnja 2011.: prijave za Erasmus Mundus programe
•    24. siječnja 2011.: za kandidate koji žele ili moraju proći proces institucionalnog testiranja engleskog jezika te za kandidate koji su zatražili izuzimanje od procesa provjere jezičnih sposobnosti.
•    14. ožujka 2011.: Za kandidate koji prilažu potpunu prijavu, uključujući i rezultate testova jezičnih sposobnosti (TOEFL ili dr.) te ostalu potrebnu dokumentaciju.
Na Central European University možete se prijaviti putem online prijavnog obrasca dostupnog na www.ceu.hu, gdje se također nalaze detaljne informacije o programima studija i financijskoj potpori.

Više informacija potražite: Dodatne upite o CEU možete uputiti Institutu za razvoj obrazovanja, Preradovićeva 33/I, 10000 Zagreb (telefon: 01/4817-195; e-mail: sdobric@iro.hr; web: www.iro.hr), ovlaštenom predstavniku CEU-a za Hrvatsku.