STRUČNI SKUP „Mladi s psihičkim i intelektualnim teškoćama izvan odgojno-obrazovnog sustava: zašto i kako dalje ?“

Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež i Srednja škola – Centar za odgoj i obrazovanje organiziraju STRUČNI SKUP „Mladi s psihičkim i intelektualnim teškoćama izvan odgojno-obrazovnog sustava: zašto i kako dalje ?“
Kada? 04.11.2015. od 11.00 do 16.30 sati
Gdje? Srednja škola – Centar za odgoj i obrazovanje, Zagorska 14

Prekid ili napuštanje srednjoškolskog obrazovanja je velik društveni problem u cijelom svijetu. Podaci Eurostata (2011.g.) za Hrvatsku govore da 4,1% mladih između 18. i 24. godine nije u sustavu obrazovanja, nisu na osposobljavanju, niti su zaposleni (tzv. NEET populacija). Mladi koji ne završavaju srednjoškolsko obrazovanje imaju veći rizik za nezaposlenost, siromaštvo, adolescentne trudnoće i brakove, razvod, probleme sa zakonom. Iako su razlozi mnogobrojni (neželjena škola, pretežak program, nedostatak podrške ili problemi u obitelji i/ili obrazovnom sustavu, tjelesne bolesti, siromaštvo), polovina mladih koji prekidaju ili napuštaju srednjoškolsko obrazovanje imaju probleme mentalnog zdravlja. Odluka o prekidu ili napuštanju srednje škole najčešće nije nagla, već je udaljavanje od škole postupan proces na koji ukazuju izostanci s nastave, lošije ocjene, problemi s disciplinom i problemi ponašanja, izostanak uključivanja u razredne i školske aktivnosti, trudnoća, ponavljanje razreda. Napuštanje školovanja mladih uzrokuje velike troškove u zdravstvenom i socijalnom sustavu, narušava kvalitetu života i dobrobit pojedinca, ali i društva u cjelini.

Cilj stručnog skupa je upoznati stručnjake s problemom prekida i/ili napuštanja školovanja u mladih s poteškoćama mentalnog zdravlja – uzrocima, ali i mogućim rješenjima ovog kompleksnog društvenog problema koji zahtijeva multidisciplinarnu sustavnu prevenciju kroz suradnju ustanova iz sustava obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi te pružanje odgovarajućih oblika potpore mladima. Stručni skup je namijenjen nastavnicima, stručnim suradnicima u školama i učeničkim domovima: psiholozima, socijalnim pedagozima, rehabilitatorima i logopedima, socijalnim radnicima, školskim pedagozima, specijalistima i specijalizantima školske medicine, dječje i adolescente psihijatrije, psihijatrije, pedijatrije, obiteljske medicine,javnog zdravstva, liječnicima drugih specijalnosti,kao i svim zainteresiranim stručnjacima za ovu temu.
 PROGRAM:
10.30– 11.00              Registracija
11.00 – 11.15              Pozdravna riječ ravnateljica Srednje škole CZOO Zagorska i Bolnice
11.15 – 11.45              Dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, Prim. Dr. sc. Zorana Bujas Petković, Višnja Škevin, prof., Ana Kordić, prof.
„Problemi i prekid školovanja mladih s poteškoćama mentalnog zdravlja – razlozi i kako do rješenja“
11.45 – 12.15              Petra Međimorec, prof., mr. sc. Đana Baftiri, prof.:
„Srednjoškolski neuspjeh učenika s intelektualnim teškoćama,               poremećajima u ponašanju, oštećenjima mentalnog zdravlja te specifičnim teškoćama u učenju – prevencija i podrška“
12.15 – 12.30             Diskusija
12.30 – 13.00             Pauza
13.00 – 14.30             Radionice I. Dio
Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež – dr. Alen Andrić, dr. Mirica Merkaš, dr. Ljiljana Dufek, dr. Iva Radoš, dr. Svebor Javornik, dr. Nikolina Antonia Domokuš
14.30 – 14.45             Pauza
14.45 – 16.15             Radionice II. Dio
Srednja škola-Centar za odgoj i obrazovanje
mr.sc.Đana Baftiri, Petra Međimorec Grgurić, prof.,Tamara                                             Štimac, prof., Danijela Pavičić Spevec, prof. Maja Postoglu,                                             prof.,Tamara Berić Blažić prof,
16.15 – 16.30             Završna diskusija
 RASPORED RADIONICA2+2 paralelne grupe u I. i II. dijelu, 20 sudionika po grupi
Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež – Prikazi pacijenata1.      „Želim, ali ne mogu u školu“– emocionalni poremećaji kao uzrok prekida školovanja

2.      „Ne volim školu“ – prekid školovanja učenika s poremećajima u ponašanju

3.      „Drugačiji i izvan sustava obrazovanja“ – prekid školovanja učenika s intelektualnim i neurorazvojnim poremećajima

4.      Pitanja/rasprava

Srednja škola- Centar za odgoj i obrazovanjeTeme i aktivnosti1.      Kako implementirati prevenciju napuštanja školovanja i podršku u naš sustav obrazovanja, zdravstva i soc. skrbi?

2.      Primjeri dobre prakse

a)      Prikaz rada programa produženog stručnog postupka – organizirano slobodno vrijeme

b)      „I to smo mi“ – izvannastavne aktivnosti

c)      Maloljetničke veze, trudnoće i brakovi – prevencija i podrška

d)      Podrška i nakon završetka obrazovanja – Služba  praćenja procesa socijalizacije i pružanja podrške pri zapošljavanju učenika nakon završetka školovanja

3.      Pitanja/rasprava

Kotizacija: 200 knPodaci za uplatu kotizacije bit će dostavljeni nakon potvrde prijave od strane organizatora.  Prijava je obavezna.Prijavnica je u privitku maila.Ispunjenu prijavnicu poslati naE-mail: tajnistvo@djecja-psihijatrija.hrili na faks: 01 / 4822-501

U slučaju većeg interesa ponoviti će se stručni skup u novom dodatnom terminu 13.11.2015.

Kontakt osoba za prijave u Bolnici:Ana Mihajlović, univ.spec. oecc.Tel: 01/4862-501E-mail: tajnistvo@djecja-psihijatrija.hr Kontakt osoba u Školi:mr.sc.Đana Baftiri, prof.091/3643-210

Prijavnica 04.11.2015.