Volontiranje

Znaš li da čekam
Da mi pružiš ruku?!
Bit ću mirna i poželjeti da
Ti poželiš doći.
Hoćeš li htjeti, hoćeš li moći?!
Bojim se ponekad biti sama, bojim se
Biti umorna i slaba.
Uz tebe, ipak, sve će isto biti,
Al’ za strah neću znati.
Tad ispod nekog novog svjetla
Ćeš me prepoznati i
Svijetu otkriti.

-volonterka Obiteljskog kluba Igra-

Crtice iz Zakona RH:

Zakon o volonterstvu Republike Hrvatske kaže da su volonteri i volonterke osobe koje dobrovoljno ulažu svoje osobno vrijeme, trud, znanja i vještine obavljajući usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a pritom ne traže novčanu nagradu ili drugu imovinsku korist.

Volonterima zakon daje prava kojima ih se nastoji zaštititi od iskorištavanja, ali im propisuje i nekoliko pratećih obveza kojima se nastoji osigurati dobrobit organizatora i korisnika volontiranja. Više o njima možete doznati na orijentacijskoj radionici za volonterke, u uredu VCZ-a ili na Besplatnom volonterskom telefonu.

Jednom godišnje Vlada Republike Hrvatske dodjeljuje Državnu nagradu za volontiranje, pri čemu odabire po jednog volontera i organizatora volontiranja koji su svojim radom dali poseban doprinos volonterstvu u protekloj godini.

Pravila ponašanja, načela i etičke standarde volontera propisuje Etički kodeks volontera, kojeg se svaki volonter dužan pridržavati prilikom volontiranja.

Više o pravima i obvezema volonterki te procedurama vezanim uz volontiranje možete pročitati i na internetskoj stranici volontiram.info. Isto tako tamo možete preuzeti neke korisne dokumente poput etičkog kodeksa, primjera ugovora o volontiranju ili volonterske knjižice.

U udruzi Igra o vama će brinuti naša Voditeljica volontera: Vedrana Topić, prof. talijanskog jezika

voditeljicavolontera@udrugaigra.hr