Inkluzivna i besplatna računalne naobrazba

Organizator: Otvoreno društvo za razmjenu ideja
Sažetak:
Otvoreno društvo za razmjenu ideja (ODRAZI) je neprofitna, nevladina organizacija osnovana s ciljem promoviranja ljudskih prava, posebno ljudskih prava na slobodan pristup informacijama i edukaciji. Naime, uočili su da je u današnjem društvu jedan od osnovnih alata za preživljavanje informatička pismenost te da dostupnost edukacije nije omogućena svima jer su potrebna financijska ulaganja kako bi joj se pristupilo.

Upravo iz tog razloga pokrenuli su projekt inkluzivne i besplatne računalne naobrazbe putem Interneta a u sklopu projekta realizirana je web stranica http://www.itdesk.info, sa slobodnim pristupom. Ujedno, budući da je u Zakonu o radu (čl. 24) navedeno da su poslodavci dužni osigurati potrebnu edukaciju svojim zaposlenicima/cama, a posloprimci su dužni se odazvati na stručnu edukaciju, smatraju da su projektom dali doprinos olakšanom ispunjenju ovog zakona na području osnovne računalne edukacije.

Na njihovoj stranici su objavljene i skripte i multimedijalne prezentacije koje zajedno daju potpuni pregled gradiva potreban za polaganje svih 7 osnovnih ECDL modula (ispita), na hrvatskom i engleskom jeziku. Linkovi na pojedine skripte (koje na početku sadrže i linkove na multimedijalne prezentacije istog modula):
– modul 1- Osnove IT: http://www.itdesk.info/Informacijska%20i%20komunikacijska%20tehnologija%20skripta.pdf
– modul 2 – Osnove korištenje računala: http://www.itdesk.info/Koristenje racunala skripta.pdf
– modul 3 – Osnove obrade teksta: http://www.itdesk.info/Microsoft%20Word%202010%20skripta.pdf
– modul 4 – Osnove rada s tabličnim kalkulatorima: http://www.itdesk.info/Microsoft%20Excel%202010%20skripta.pdf
– modul 5 – Osnove rada s bazama podataka: http://www.itdesk.info/Microsoft%20Access%202010%20skripta.pdf
– modul 6 – Osnove izrade prezentacija: http://www.itdesk.info/Microsoft%20PowerPoint%202010%20skripta.pdf
– modul 7 – Pregledavanje Interneta i komunikacija (e-mail): http://www.itdesk.info/Pregledavanje%20Web-a%20i%20komunikacija%20skripta.pdf

Kroz ovaj projekt žele dati doprinos afirmiranju mjera za poticanje razvitka (identificiran kroz stupanj informatizacije društva, obrazovanje i djelotvorno tržište rada; edukaciju o informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji; poticanje socijalne kohezije i pravde).

Putem njihove stranice nije moguće dobiti potvrdu o odgledanoj edukaciji. Naime, projektom korisnici/ce dobivaju besplatnu naobrazbu i pregled potrebnih znanja i vještina koji se zatim mogu certificirati u postojećim ovlaštenim centrima.

U fazi su prikupljanja povratnih informacija na temelju kojih će unaprijediti postojeće i izraditi dodatne edukacijske materijale. Želja im je prikupiti što više povratnih informacija kako bi što bolje prilagodili stranicu individualnim potrebama. Stoga Vas pozivaju na suradnju u vidu obavještavanja zaposlenika/ica Vaše organizacije o postojanju, svrsi i dostupnosti njihove web stranice kako bi zajedno promovirali ljudsko pravo na slobodan pristup informacijama te ljudsko pravo na edukaciju.

Više informacija potražite na: http://www.itdesk.info