Poziv na konferenciju savjeta mladih jedinica lokalne i regionalne samouprave

Tko: Mreža mladih Hrvatske

Što: Konferencija savjeta mladih jedinica lokalne i regionalne samouprave

Kada: 05. i 06. studenog 2011. u Zadru.

Ciljevi: Konferencija teži doprinijeti boljoj provedbi Zakona o savjetima mladih te kvalitetnijem uključivanju mladih u procese donošenja odluka na lokalnoj i regionalnoj razini.

Sadržaj: Konferencija je organizirana u sklopu obilježavanja Međunarodne godine mladih, uz podršku Ministarstva obitelji, branitelja i međugerencijske solidarnosti.

U veljači 2007. godine usvojen je prvi zakon o mladima u RH, Zakon o savjetima mladih. Prema zakonskim odredbama, 6 mjeseci nakon usvojenog teksta zakona, sve županije, općine i gradovi imali su obvezu osnovati savjete mladih kao savjetodavna tijela vlastitih uprava s ciljem podizanja kvalitete života mladih. Ipak, u velikom broju gradova, županija i općina do današnjeg dana savjeti mladih nisu osnovani. S druge strane, među osnovanim savjetima česta je praksa nepoštivanja čitavog niza zakonskih odredbi, uz izostanak stvarnog utjecaja mladih savjetnika/ca na procese donošenja odluka na lokalnoj i regionalnoj razini. Početkom 2011. resorno Ministarstvo obitelji,  branitelja i međugerencijske solidarnosti je pokrenulo proces donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih. Proces, koji još uvijek traje, obilježila su snažna neslaganja između bitnih dionika o temeljnim odrednicama novog zakona, ključnim za popravljanje stanja na terenu te učinkovitije funkcioniranje savjeta mladih.

Ukoliko smatraš da bi te bolje poznavanje tema poput: standarda savjetovanja u području rada s mladima, analiza teksta i procesa zagovaranja Zakona o savjetima, modeli uključivanja mladih u procese donošenja odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, prevladavanje poteškoća u radu savjeta mladih; učinilo boljim članom/icom savjeta mladih, prijavi se za sudjelovanje na ovoj konferenciji.

Prijava: potrebno je popuniti prijavni obrazac Konferencija_SM_prijavni obrazac , koji treba poslati putem e-maila na adresu: nikolab@mmh.hr; zaključno s 20.10.2011.

Za sudjelovanje na konferenciji bit će odabrano 40 kandidata/inja koji pokažu najveću motivaciju za sudjelovanjem, a osim toga naglašavamo kako će se u procesu selekcije nastojat će se omogućiti sudjelovanje članova/ica savjeta mladih iz raznih dijelova Hrvatske (kriterij ravnopravne geografske zastupljenosti). Konačno, određena prednost će biti dana sudionicima/ama iz savjeta mladih koji dosad nisu sudjelovali na edukacijama koje je provodila Mreža mladih Hrvatske. U ponedjeljak, 24.10. će svim prijavljenim biti poslana lista osoba odabranih za sudjelovanje na konferenciji, kao i pričuvna lista kandidata/inja koji će biti naknadno kontaktirani u slučaju otkazivanja.

Konferencija će se održati u prostorijama Omladinskog hostela Zadar (Obala kneza Trpimira 76. Zadar). Program počinje u subotu, 05.11. u 11:00 te završava ručkom sljedećeg dana, 06.11. u 16:00. Organizator snosi troškove smještaja i prehrane sudionika/ca za vrijeme trajanja konferencije te će osigurati potrebne materijale. Ističemo kako u pravilu za ovakav tip edukacija namijenjen predstavnicima/ama savjeta mladih očekujemo da jedinice lokalnih i regionalne samouprave financiraju troškove prijevoza za člana/icu njihovog savjeta mladih koji pohađa samu edukaciju. Ipak, svjesni da u situaciji krize pojedine JLRS nisu u mogućnosti osigurati takvu vrstu participacije, u mogućnosti smo osigurati pokrivanje dijela putnih troškova za prvih 5 sudionika/ca koji u odgovoru na pitanje broj 8 u prijavnom obrascu za sudjelovanje na konferenciji navedu kako nisu u mogućnosti osigurati financiranje svojih putnih troškova te za takav navod ponuditi adekvatna objašnjenja. S obzirom da raspolažemo s ograničenim sredstvima, udio koji ćemo biti u mogućnosti pokriti ovisit će o ukupnom iznosu putnih troškova 5 odabranih sudionika/ca.

Stručni tim koji će u različitim dijelovima programa preuzimati uloge predavača i facilitatora (detaljnije razrađeno u programu niže) uključuje:

-Eminu Bužinkić, članicu radne skupine za izradu Zakona o savjetima mladih i predsjednicu Mreže mladih Hrvatske od 2006. do 2009. godine te članicu radne skupine za izradu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih

-Nikolu Pandurića, člana Upravnog odbora MMH, člana Savjeta mladih grada Križevaca i Savjeta mladih Kopriničko-križevačke županije, člana skupine za izradu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih

-Nikolu Bukovića, koordinatora programa za razvoj nacionalnih i lokalnih politika za mlade u Mreži mladih Hrvatske

-Anamariju Sočo, koordinatoricu programa međunarodne suradnje u Mreži mladih Hrvatske

Za sve dodatne informacije se slobodno obratite kolegi Nikoli Bukoviću, putem e-mail adrese: nikolab@mmh.hr, broja telefona: 01/4573-937 i/ili mobitela: 099/6655-447.