Priručnici za mlade iz alt. skrbi

Katapult – edukativna brošura za mlade koji izlaze iz institucija i udomiteljskih obitelji

Prvo izdanje brošure je tiskano u partnerstvu s udrugom Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece 2012-, a pisanjem tekstova doprinijeli su i HZZO, HZZ, Selectio d.o.o. i Korak po korak. U brošuri mladi mogu pronaći mnoštvo informacija potrebnih u samostalnom životu, ali i savjete mladih koji već neko vrijeme žive samostalno. Ovo su neke od tema kojima se brošura bavi: zapošljavanje, upravljanje financijama, parterski odnosi, kuhanje, prava i sl. Zadnje izdana brošura je 6. izdanje. Brošura je besplatna i možete je preuzeti ovdje..

Brošura PROMIŠLJANJA MLADIH odraslih u sustavu socijalne skrbi O SAMOSTALNOM ŽIVOTU

Brošuru čini 11 tekstova koje su napisali mladi kako bi podijelili svoje iskustvo s kolegama i tako im olakšali prve korake prema samostalnom životu. Brošuru prati i otvoreni poziv svim mladima da podjele svoja životna iskustva sa svojim vršnjacima. Do sada smo izdali dva izdanja. Brošura je besplatna i možete je preuzeti ovdje.

Priručnik za buduće vršnjake pomagače

U priručniku se nalazi opis projekta ALEN, odnosno opisano je na koji način su vršnjaci pomagači (mladi koji su tijekom odrastanja bili smješteni u dječje ili odgojne domove, a sada žive samostalno) pomagali mladima koji su tek izašli iz domova. U priručniku se nalaze i savjeti stručnjaka i vršnjaka budućim vršnjacima pomagačima, kao i iskustva mladih koji su bili primatelji ovog oblika podrške. Priručnik preuzmite ovdje.

Vodič za mlade iz alternativne skrbi 

Vodič za mlade iz alt. skrbi su pisali sami mladi koji su nekada boravili u nekom od oblika alternativne skrbi. Naš Ivan Lasić, student grafičkog dizajna, je zaslužan za cjelokupni dizajn samog priručnika. Vrlo smo ponosni na ovu priču. Mladi imaju puno toga za reći i podijeliti, a mi im moramo samo osigurati prostor.

Vodič je dostupan na linku: http://online.fliphtml5.com/usdtm/rwvh/…

A postoji i verzija na engleskom: http://online.fliphtml5.com/usdtm/tbyx/#p=18

* Vodič je izrađen u okviru projekta „OUTogether“ u kojem sudjeluje Sirius iz Hrvatske, APDES i P.A.J.E. iz Portugala i SAPi iz Bugarske, a mi smo bili suradnici.