Ciklus radionica ekspresivne terapije „Upoznaj sebe“

Ciklus radionica ekspresivne terapije

„Upoznaj sebe“

„Dokle god nesvjesno ne postane svjesno, ono će upravljati našim životima, a mi ćemo ga nazivati sudbinom“. C.G.Jung

Svi smo mi poput samog svijeta sačinjeni od bezbroj različitih osobina kako negativnih tako i pozitivnih koji čine jednu cjelinu. Da bi bili i ostali zdravi trebali bismo živjeti cjelovito.

Rađamo se kao cjelovita bića, ali nažalost od samog rođenja podvrgnuti smo različitim utjecajima okoline te u borbi za preživljavanjem shvaćamo da neke osobine nisu baš poželjne te ih zatomljujemo, neke druge nismo ni imali priliku razviti, dok neke treće naglašavamo. I tako odrastanjem sve se  više  rascjepljujemo, svjesno živimo samo mali broj svojih osobina uvjereni da imamo samo njih, dok  druge, najčešće njihove suprotne kvalitete kako pozitivne tako i negativne potiskujemo čime one ne nestaju nego  ih najčešće projiciramo na druge te ih kritički promatramo, odbacujemo, osuđujemo ili idealiziramo.

Najčešće ostajemo skamenjeni u središtu različitih  konflikata između oprečnosti uvijek važući koji je izbor  pravi, ne shvaćajući da ispravno i pogrešno u apstraktnom smislu uopće ne postoje, te da bi mogli (p)ostati cjeloviti trebamo svjesno proživjeti sve svoje oprečnosti.

Ali najčešće  svjesno  živimo samo jednu stranu, potiskujući drugu koja time ne  nestaje već zgurana u podsvijest  postaje sjena i odatle vreba na nas  i živi na različite načine crpeći nam energiju i dalje pokušavajući zadobiti našu pozornost. A kako ne uspijeva,  poseže za drastičnijim načinima  najčešće kroz tjelesne simptome različitih bolesti.

Ideja vodilja ovog ciklusa radionica usmjerena je na otkrivanje tih više ili manje zatomljenih osobina kako bi ih iskoristili u svoju korist, razvili skrivene potencijale, osnažili pozitivne osobine, prokljuvili blokade,  te preuzeli kontrolu sa nesvjesnog plana i svjesno upravljali svojim životima a sve to kroz svu ljepotu, bogatstvo, moć i šarm različitih kreativnih izraza.

Cilj rada je što dublje upoznavanje sebe na tjelesnoj, emocionalnoj i društvenoj razini, radeći na otkrivanju i jačanju kako vlastitih pozitivnih osobina, kreativnih potencijala i izvora snage, tako i osobnih blokada, mračnih, odbačenih i zatomljenih dijelova sebe kako bi ih osvijestili i integrirali u cjelovitu ličnost.

Kroz različite kreativne izraze, imaginaciju, vođene vizualizacije, pokret… u ugodnoj i  opuštajućoj atmosferi međusobnog povjerenja i podrške radi se na:

–         otkrivanju i jačanju pozitivnih osobina

–         pronalasku novih izvora snage

–         otkrivanju i osnaživanju kreativnih potencijala

–         jačanju imaginacije, mentalne fleksibilnosti, kreativnog mišljenja, različitih perspektiva gledanja i doživljavanja stvari

–         osvještavanju negativnih aspekata sebe (sjena) i osobina koje nas sputavaju i sprječavaju u osobnom rastu

–         osvještavanje mehanizama samosabotaže i autodestruktivnosti

–         uspostavljanju osjećaja vlastite snage, moći, vrijednosti i zadovoljstva sobom na tjelesnoj, emocionalnoj i duhovnoj razini.

–         vraćanju svojoj iskonskoj prirodi i urođenim potencijalima.

–         vraćanju vjere u sebe i ljubavi prema sebi: izgradnja samopouzdanja

–         osnaživanju samokontrole: od pasivnih mehanizama ponašanja vođenih utjecajima nesvjesnih impulsa do aktivne i svjesne razine doživljavanja i odlučivanja.

Tehnike rada:

–         Kreativne tehnike art-terapije (priče, pisanje, slike, crteži, kolaži, modeliranje…)

–         Izražavanje kroz pokret

–         Vođena vizualizacija

–         Osvještavanje unutarnjih procesa i vanjskog ponašanja

Pristup integrirane  art ili ekspresivne psihoterapije:

Temelji se na samoosvještavanju i izražavanju vlastitih emocija, pri čemu integrira znanja iz likovne, glazbene i dramske terapije, terapije pokretom i plesom, te gestalt psihoterapije u svrhu upoznavanja i izražavanja sebe, razvitka vlastitih pozitivnih i jakih strana, prorade negativnih ili traumatičnih stanja,  izgradnje mostova između neintegriranih dijelova sebe, poboljšanja odnosa s drugim osobama, općenito postizanja socio-psihofizičke integracije koja omogućuje kvalitetniji život.

Modalitet rada:

Radionice se odvijaju kroz 3 mjeseca (nakon čega postoji mogućnost kontinuiranog rada) jednom tjedno u trajanju od 90 minuta u malim grupama (3-5 osoba)  kako bi se osigurao osjećaj povjerenja i što kvalitetnijeg rada uz uvjet međusobnog povjerenja i podržavanja uz stručno vodstvo psihologa, art-terapeuta.

Voditelj:

Ana Božac, prof. psihologije, art-terapeut, edukant gestalt psihoterapije

Više o voditelju, radionici i pristupu rada na www.anabozac.com

Za sve informacije i prijave: 091 517 6701

Upisi u tijeku!